TELEFON 0236 712 12 59
KESİNLİKLE KÜPESİZ HAYVAN ALMAYIN
KESİNLİKLE KÜPESİZ HAYVAN ALMAYIN

Manisa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yüksel Duman, Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlık alımında dikkat edilmesi gereken konular da ve etlerin tüketilmesi hususunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

“Kurbanlık alırken sağlıklı olması dikkat edin”

Başkan Duman; “Kurbanlık  alırken öncelikle; Zayıf, kötü kokusu, ağız-burun akıntısı ve ishali olan, gebe ya da yeni doğum yapmış, zayıf boynuzlu, kırık kulaklı ve memesi kesik, dişleri dökülmüş kurban ve hayvanlar satın alınmamalıdır. Kurban alımının sağlıklı ve besili olması çok önemlidir. Kurbanlıklar muhakkak kurban satış yerlerinden alınması gerekir.”

“Etler 24 saat bekletilmelidir”

Kesinlikle küpesiz hayvan alınmamalıdır diyen Başkan Duman; “Küçükbaş hayvanların kayıt altına alınması ve tanımlanmasında kullanılan küpeler ile küpenlenmiş olmalıdır. Dışarıdan getirilen hayvanlarda ise veteriner sağlık raporu bulunması şarttır.  Kurbanlık hayvan kesimlerinden sonra muhakkak etler dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerekir. Bekletilmeden tüketilen etin sert olması nedeniyle de hazmıda zor olmaktadır. Bekleme yapılırsa kaslar ete dönüşür ve yumuşar hazmıda kolaylaşmış olur. Bu durumda 24 saat bekletilmesi en uygun zamandır”  dedi.  

Ayrıca Duman;“Kesilen kurban etinin temiz ve hijyenik olması buzdolabına konulması da çok önemlidir. Etlerin çözülmesi için dışarıya konan etlerin sonrasında tekrar buzdolabına konulması son derece sakıncalıdır” diye konuştu.